Svatovsko groblje, Morine

Pokraj starog makadamskog puta preko Morina, visoravni udaljene dvadesetak kilometara od Nevesinja, leži nekropola od nekih pedesetak stećaka. Nekropola koja izgledom podsjeća na brojne srednjevijekovne nekropole širom Hercegovine.

Ipak, ova na Morinama se razlikuje od drugih, jer se za nju vezuju čak tri legende. A opjevana je i u narodnom predanju…

Prva, i svakako najzanimljivija je ona o nevesinjskom begu Ljuboviću i Mostarliji Muju čiju djevojku preprosi. Kako predanje kaže, Mujo pozva Alija da mu dođe dođe u svatove il na megdana. Međutim, Ljubovićeva majka, umjesto sina posla slugu Marijana sa sinovljevim konjem da lijepu Umu dovede muju u Mostar. Mujo je skupio svatove i zajedno sa Ljubovićevim slugom otišao po mladu u Zagorje. Sve prođe u redu dok su svatovi ne dođoše na Morine gdje ih iznenadi oluja i nespremni svatovi se posmrzavaše. Smrt na Morinama zateče i Mostarliju Muja i mladu Umihanu iz Zagorja…

Narodna pjesma, za razliku od predanja ipak ima srećniji kraj. Ljubovićev konj, kojeg je Uma jahala, nekako se probio kroz smetove i uspio da djevojku, promrzlu, donese onome kome je suđena. Ostali svatovi, Mujo i sluga Marijan ostadoše zameteni na Morinama.

Druga legenda je ona koja se vezuje i za brojne nekropole širom Bosne i Hercegovine. Svatovi se sretoše na putu i nijedni ne htjedoše da popuste kome je ljepša mlada niti da se sklone s’ puta jedni drugima pa se poubijaše do poslednjeg.

I treća je ona o dvije zavađene vojske koje su se ovde sukobile…

Koja je istinita, vjerovatno nikada nećemo saznati, ali legende o bijelom mramorju na mjestu gdje se „smaknuše konji i junaci“ još dugo će ostati u predanju naroda ovog surovog kraja.

 

One thought on “Svatovsko groblje, Morine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.